Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Örgütü, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesine karşı basın açıklaması yaptı

01.02.2024

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Örgütü, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesine karşı basın açıklaması yaptı


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Örgütü, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliğinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde okunan Yargıtay kararından sonra düşürülmesine karşı Beşiktaş İskelesi’nde yapılan basın açıklamasına katıldı. Burada açıklama yapan CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik “ Bugün Türkiye demokrasi tarihine yeni bir karar eklenmiştir. Depremzede Hatay halkının özgür iradesiyle seçtiği Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi kararını tanımıyoruz. Bu karar anayasal düzene bir darbedir. Bu karar Türkiye'de demokrasiyi ortadan kaldırmaya yönelik bir girişimdir” dedi.


CHP İstanbul İl Örgütü, Anayasa Mahkemesi’nin ikinci kez hak ihlali kararına rağmen Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki kararının TBMM’de okunarak milletvekilliğinin düşürülmesine karşı Beşiktaş İskelesi’nde yapılan basın açıklamasına katıldı.


Burada bir açıklama yapan CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik Anayasal düzene, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye sahip çıkmak için burada olduklarının altını çizdi.


Çelik, sözlerinin devamında şunları söyledi:


“Bugün Türkiye demokrasi tarihine yeni bir karar leke eklenmiştir. Depremzede Hatay halkının özgür iradesiyle seçtiği Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi kararını tanımıyoruz. Bu karar, Anayasal düzene bir darbedir. Bu karar, Türkiye’de demokrasiyi ortadan kaldırmaya yönelik büyük bir girişimdir. Yüksek yargı organları suç işlemiştir ancak bugün bu suça Türkiye Büyük Millet Meclisi ortak edilmiştir. Bizim bu topraklarda 150 yıla yakın bir Anayasa deneyimimiz var. Bugün Türkiye’de Saray iktidarı, Türkiye’yi çoklu bir kriz ortamına sürüklemiştir. Bir yanda yoksulluk ve sefalet içerisinde yaşayan milyonlar yokluğa, yoksulluğa mahkûm edilmiştir; bir yanda siyasal krizler, devlet krizleri yaşanmaktadır. Her gün Anayasa ayaklar altına alınmaktadır. Demokrasi her gün tahrip edilmektedir ancak şunu bilmelerini isteriz. Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya yönelik girişimlerde bulunanlara, demokrasiyi ortadan kaldırmaya çalışanlara şunu söylemek isteriz. Biz bu ülkede Anayasa’yı, demokrasiyi savunacak milyonlarız. Biz bu ülkede toplumun barış, huzur, refah içerisinde yaşamasını savunan milyonlarız. Saray ve Saray iradesi şunu bilsin. Milletin iradesinin üzerinde hiçbir şey yoktur. Millet, halkımız bu darbeye, bu demokrasiyi ortadan kaldırma girişimine gereken cevabı verecektir. Can Atalay, Hatay milletvekilidir. Can Atalay, ülkemizin milletvekilidir. Kendisini millet iradesinin üzerinde gören bu anlayışı, bu düzeni hep birlikte sokaklarda, meydanlarda, hayatın her alanında birlikte mücadele ederek değiştireceğiz. Çünkü biz milyonlarız, biz birlikte mücadele ettiğimizde bu düzeni hep beraber değiştireceğimize sonsuz ve yürekten inanıyoruz. Dayanışmayla sokaklarda olmaya devam edeceğiz. Hayatın her alanında mücadelemizi sürdüreceğiz.”


Basın açıklaması TİP'in okuduğu açıklamayla sona erdi.


30-01-2024