CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yangın Bölgesi Marmaris’te

22.06.2022

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Beceriksiz bir yönetim var. Ne yaptığını bilmeyen bir yönetim var. Milletin başına bela oldular, bir an önce gitsinler… ‘Biz yönetemiyoruz, beceremiyoruz. Biz ranta çalışıyoruz, biz beşli çeteye çalışıyoruz; biz çetelere, biz oligarklara, biz uyuşturucu baronlarına çalışıyoruz’ desinler, sandığı getirsinler. Bu ülke insan gibi yönetilsin. Bu ülkenin çıkarları korunsun, ormanları korunsun, ağaçları korunsun, insanları korunsun artık. Yeter artık, yeter. Bıçak kemiğe dayandı. Yazık günahtır” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Marmaris’te yaşanan orman yangını nedeniyle, bölgeye giderek incelemelerde bulundu. Yaşanan orman yangını hakkında bilgi alan CHP lideri Kılıçdaroğlu, Armutalan bölgesinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Değerli basın mensupları, her yıl Türkiye’de orman yangınları bir şekliyle oluyor. Geçen yıl zaten ciğerlerimiz yandı, büyük ölçüde. Özellikle bu bölgede yandı. Çağrıda bulunduk: ‘Neden zamanında önlem almadınız ve Türkiye neden ormanlarını yakıyor ve iktidar neden bunu seyrediyor’ diye de defalarca eleştirdik de. Önlem alacaklarını ifade ettiler. İhale açtıklarını ifade ettiler.

Hayatımda bu kadar beceriksiz bir yönetimi hiç görmedim. Bir daha ifade edeyim, hayatımda yani 27,5 yıl kamuya hizmet eden bir insan olarak, hayatımda bu kadar beceriksiz bir yönetimi hiç görmedim. Ya arkadaş, orman yangınlarının olacağını herkes biliyor. Akdeniz havzasının, bu konuda iklim değişikliği nedeniyle ne kadar duyarlı bir bölge olduğunu bütün dünya biliyor. İhale açacaksanız zamanında ihaleyi açın. Efendim ne olacakmış, 2 Temmuz’dan sonra uçaklar gelecekmiş. Gece görüşü olan helikopter 2 Temmuz’dan sonra. Yani 2 Temmuz’a kadar biz ormanların yanmasını seyredecek miyiz? Nasıl bir yönetimdir, nasıl bir anlayıştır, nasıl bir öngörüdür anlamış değilim. Emin olun anlamış değilim.

Buraya özellikle geldim. Bir yönetimin beceriksizliğini bütün dünya görsün diye geldim. Ağaca da mı acımıyorsunuz? Oradaki kurda, kuşa da mı acımıyorsunuz? Kaplumbağalara, karıncalara da mı acımıyorsunuz siz? Neden önlem almadınız?

İhale… Beşli çeteye gelince 10 dakikada ihale biter. Dünyanın parasını, milyarları verirler, ‘ihale bitmiştir’ derler. Ya kardeşim bu ihale niye bitmiyor? Hangi gerekçeyle bitmiyor?

‘Gece görüş sistemi yok.’ Kardeşim, paranız yoksa çıkın deyin ki ‘paramız yok, ihaleyi bitiremedik.’ Verin görevi bize, biz yapalım. Biz yapalım, biz bitirelim. Açarız bir kampanya, gece görüşü olan uçağı da, helikopteri de getiririz buraya.

Dediğimi gibi beceriksiz bir yönetim var. Ne yaptığını bilmeyen bir yönetim var. Milletin başına bela oldular, bir an önce gitsinler. Bir an önce bu ülkenin başından bunlar gitsinler. Keyif çatıyorlar. Üzülüyorum. Bu ülkenin akciğerleri yanıyor diye gerçekten üzülüyorum. Bir an önce gitsinler. Getirsinler sandığı, ‘Biz yönetemiyoruz’ desinler. ‘Beceremiyoruz’ desinler. ‘Biz ranta çalışıyoruz diyorlar, biz beşli çeteye çalışıyoruz diyorlar; biz çetelere, biz oligarklara, biz uyuşturucu baronlarına çalışıyoruz’ desinler, sandığı getirsinler. Bu ülke insan gibi yönetilsin. Bu ülkenin çıkarları korunsun, ormanları korunsun, ağaçları korunsun, insanları korunsun artık. Yeter artık, yeter yani, bıçak kemiğe dayandı. Yazık günahtır.

Şu manzarayı görüyorsunuz. Emin olun, bir süre sonra bunlar kabahati rüzgarda bulacaklar, kendilerinde bile değil. Bakın bunu bir daha söyleyeyim, bir süre sonra, ‘Efendim biz söndürecektik, rüzgar esti’ diyecekler. Çünkü bu konuda da maharetliler. Kimse ellerine su dökemez bu konuda. Ama işin özü, bunlar artık devleti yönetemiyorlar.

Teşekkür ederim arkadaşlar, sağ olun.


CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU, YANGIN BÖLGESİ MARMARİS’TE